Kontroller dekk før du kjører

Om du skal kjøre til Fagernes eller gjennom Valdres, for eksempel på vei til hytta på fjellet eller mellom Oslo og Bergen, er det spesielt viktig å sjekke om du har dekk som er i orden. Dessverre er det lett å glemme å sjekke dekk, men ikke bare er du avhengig av gode dekk over fjellovergangen, men du skal også følge lange dalfører, hvor fuktig luft fra elver og vann kan skape svært glatte veier både høst og vår.

Største delen av året må du altså være forberedt på glatte veier. Uten riktige dekk er disse veistrekningene svært farlige, ofte uten midtrekkverk. Kjørerutene mellom Oslo og Bergen er blant landets mest skadeutsatte. Derfor kan vi like godt si det en gang til: Sjekk dekkene, og la oss anbefale en nettbutikk som selger dekk, så har vi gjort vårt.

Hvordan kjøre til Fagernes

Fra Oslo kjører du sørover på E18 og tar av mot Hønefoss i Sandvika og følger E16 helt frem.

Fra Bergen velger du en av fjellovergangene, enten riksvei 7 over Hardangervidda og Geilo, eller E16 via riksvei 52 over Hemsedal og videre på fylkesvei 51 gjennom Tisleidalen fra Gol, eller E16 hele veien. Sistnevnte rute regnes som raskest, mens de to andre er omtrent like lange, men det vil avhenge av været. Du må uansett over fjellet. Ved gode kjøreforhold er det bare 20 minutter forskjell mellom raskest og tregest. La oss minne deg om å kontrollere dekkene før du legger i vei.

Fra Gardermoen er det raskest å kjøre E16 hele veien, over Maura og Roa.

Fra Lillehammer, Elverum, Hamar og Gjøvik kjører du over Dokka og fylkesvei 33 til Bjørgo, hvor du fortsetter på E16. Faktisk vil det som regel lønne seg å ta samme vei og kjøre nord for Mjøsa om du kommer så langt sørfra som Kongsvinger.

Fra Jessheim blir det raskest over Gardermoen, og videre f.eks. E16. Fra Lillestrøm og Skedsmokorset kan det så vidt lønne seg å kjøre riksvei 4 over Hakadal til Grua og videre på E16. Ellers som fra Oslo, som beskrevet ovenfor.

Ikke glem å sjekke dekk

Kjøreforholdene er ofte vanskelige på strekningene som fører til Fagernes. Da er selvsagt dekk veldig viktig! Dersom du kjører om våren eller høsten må du være oppmerksom på kjøreforholdene før du legger i vei. Hvis forholdene tilsier at du trenger vinterdekk, bør du vurdere å bytte dekk før turen. Mønsterdybden på dekkene skal være minst 1,6 mm på sommerdekk og minst 3 mm på vinterdekk.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: